Művészet junkie

Művészet junkie

William Turner: Gőzhajó hóviharban

2014. november 25. - Bartha Éva

Ebben a blogbejegyzésben az egyik legcsodálatosabb festményről írnék egy pár szót.

Tájfestészetben Turner a kedvencem. Romantikus képeiben megragadja azt az álom világot amit csak ő látott. Káprázatos, mozgalmas képei lenyűgöznek, de a gőzhajó a hóviharban a kedvencem:

tempete_neige.jpg

Drámai hatást vált ki az emberből ez a festmény. Nem tudom, hogy néz ki egy hóvihar a tengeren, de itt van egy lehetséges verzió. Úgy tűnik nekem, mintha a gőzhajót a vihar pillanatokon belül elnyeli. Küszköd az, árbocostól a hullámzó tengerrel és a süvítő széllel. Ez a kép nekem azt adja át, hogy az ember, vagy akár egy gőzhajó mennyire kiszolgáltatott a természettel szemben. Nem tudjuk kontrollálni a természet erejét. Ez a gőzhajó is kicsi és tehetetlen egy ilyen kíméletlen hatalommal szembe mint egy hóvihar. És Turner ezt a jelenséget hihetetlen kifinomultsággal, és merészséggel ábrázolta ezt.

A bejegyzés trackback címe:

https://inspireme.blog.hu/api/trackback/id/tr496932221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása