Művészet junkie

Művészet junkie

Hieronymus Bosch: A gyönyörök kertje (részlet)

2014. november 18. - Bartha Éva

A gyönyörök kertje egy nagyon részletes, sokrétű és hatalmas festmény. 1500-1504 között készült ez a szürreális triptichon (három részből álló, összecsukható szárnyas oltár).

The_Garden_of_Earthly_Delights_by_Bosch.jpg

Tetszik nekem a kép, mert egy rendkívüli alkotás, felbecsülhetetlen az értéke. Nagyon eredeti a kép, lenyűgöző a színgazdagsága. Tele van szimbólumokkal, lényekkel, formákkal, amelyeknek a jelentéseit nagyon nehéz megmagyarázni. Egy remekmű, egy mestertől.

Élőben sajnos nem volt alkalmam megnézni, de könyvekben, képeken sokáig nézegettem minden részletét. Ezt a képet másképp nem lehet, részletekre kell bontani, annyira összetett.

Van egy részlet ami különösen elnyerte a tetszésemet:

cikkek_41317.jpg

Ez a részlet a középső táblán van a bal alsó sarokban. Megprobálom leírni, hogy számomra mit mutat ez a részlet.

Rengeteg forma megjelenik a képen, de a gömb formája az amelyik dominál. Utánanéztem, hogy mi lehet a gömb szimbolikus jelentése: egy geometriai alakzat amely a teljességet és a tökéletességet ábrázolja. Nekem ez a jelentés tetszett a legjobban, én így látom, hogy a gömb formája ezen a képen ezt szimbolizálja.

Ebben a részletben is három gömböt vélünk felfedezni. A kedvencem gömböm a repedezett, átlatszó gömb amiben egy meztelen pár ülnek. Én úgy értelmezem, hogy ez a pár egy szerelmes pár, és a férfi úgy érinti meg a nő hasát mintha terhes lenne. Egy buborékba lebegnek, ami nagyon törékeny, és az elágazó fehér vonalak mintha arra utalnának, hogy mindjárt eltörik a gömb. A két szerelmes elszigetelte magát a boldogságban.

Ez a buborékszerű gömb egy másik gömbön fekszik. Egy rózsaszín gömb, ami úgy néz ki mintha egy virágmag lenne, amiből kinőtt egy csodálatos kékes, fehéres virág. És ebből a virágból nőhetett ki az átlátszó buborék is. Mintha a rózsaszín gömb adott volna életet a párnak is, a szerelmüknek.

Ez eddig érthető és nagyon költői. Sőt megnyugvó érzést keltett bennem, de ha tovább nézem a részletet akkor maradnak megválaszolatlan kérdések. A rózsaszín gömb jobb oldalából egy emberi arc látszik, aki csodálkozva nézi az arra tartó fekete patkányt. Talán a patkány felakar kerülni a buborékba, de a rózsaszín gömben lévő emberi alak megvédeni akarja a szerelmespárt. Lehet, hogy szappanbuboréknak tűnő gömb a szerelmespárnak egy menedékhelyet jelent. Ahol veszély nem éri őket, csak ameddig a buborék el nem pukkad.

Továbbá a buborék fölött megjelenik egy vadkacsa, ami átrepül a fejük fölött. És a buboréktól jobbra pedig van egy férfi alak, széttárt lábakkal, fejjel lefele a vízbe és tartja a nemi szerveit. A lábai között pedig a harmadik narancssárga gömb, ami úgy néz ki mintha valamilyen termés lenne, amiből egy érdekes növény nőtt ki, amit egy gyönyörű szép fehér madár matat a csőrével. És ne felejstem el az ébenfekete szemű óriásbaglyot baloldalt...

Ezeket a részleteket már nem tudom megmagyarázni. Hihetetlen milyen fantázával dolgozott a festő. Mennyi minden megjelenik benne, mennyi lény, motívum amit nagyon nehéz megmagyarázni. Örök rejtély marad nekem ez a triptichon, mindegy hány elemzést olvasok róla. Szerintem ez a kép mindenkinek mást és más kell jelensten. Bennem a végtelenség hatását idézi elő, az érzéki gyönyöröket. Egy álomvilágot, amit a halál után lehet csak megtapasztalni. A festő így képzelte el a földöntúli létet, amely szürreális, tökéletes és isteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://inspireme.blog.hu/api/trackback/id/tr356912533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása