Művészet junkie

Művészet junkie

A Szamotrakéi Niké

2014. december 01. - Bartha Éva

Utolsó bejegyzésemben a kedvenc alkotásomról fogok írni.  Eddig festőkről, és festményeikről írtam, de szerintem a legcsodálatosabb művészi alkotás ez a Niké szobor:

AR-AD390_VICTOI_G_20130822210241.jpg

Amikor ellátogattam a Louvre-ba, a bejáraton túl az első lépcsősor tetején ez a szobor fogadott. Egy több mint kétezer éves szobor, amely az évek alatt nagyon sok sérülést szenvedett, de megmaradt nekünk, és egy lenyűgöző alkotás.

I.e. a második században emelték fel a görög Szamothraké szigeten, egy tengeri küzdelem emlékére. A görög mitológiában, Nikét a győzelem istennőjeként ismerjük.

 Sok szobor van amit még a kedvenceim közé tudnék sorolni: Michelangelo Piéta-ja, Dávid-ja, Rodin Csók-ja. De ez a szobor több mint 2000 éve áll, és magában őriz sok történetet, és titkot egy olyan korról amelyben a tengereknek is volt istene, egyszemű óriások kőműveskedtek, egy nő szerelméért tört ki háború stb. Nemcsak a szépségét hordozta magával annyi éven át ez az antik márványszobor, hanem a történelmet is.

iager03.jpg

Sok mindent olvastam erről a Nikéről, hogy 2,5 méter magas, a szobor azt ábrázolja, ahogyan Niké, a győzelem istennője diadalittasan rászáll egy hajó orrára. Ez a szobor Nikét repülésbe ábrázolja. És ez leginkább az öltözetén látszik: a ruházatán látszik ahogy szinte hullámzik a szélben, ahogyan súrlódik a két anyag. És ez mind szép és jó, de én leginkább arra lennék kiváncsi, hogy mi történhetett a fejével s a karjaival... De ettől függetlenül szerintem a legszebb alkotás, és így csonkán is az ideális, isteni tökéletességet, szépséget ábrázolja.

Örvendek, hogy volt alkalmam a Louvreba ellátogatni, és megnézni a szobrot, de mennyivel jobb lenne, ha a szobor visszakerülne eredeti helyére: Szamotraké szigetére, ahonnan Homérosz szerint, a görög titán, Prométeusz végignézte a trójai háborút.

Végül, és ezt csak érdekességként megjegyezném, hogy a Rolls Royce autómárka emblémája mindig a Nikére emlékeztetett:

220px-Rolls-Royce_Corniche_-_Spirit_of_Ecstasy.jpg

Utána olvastam ennek a szobrocskának az eredetére, és meg is bántam... Kiderült hogy egy John Walter Edward Douglas-Scott-Montagu nevezetű angol báró, megbízott egy helyi művészt, hogy egy szobrocskát készítsen az autójának (egy Rolls Royce Silver Ghostnak) a motorháztetőjére, mint egy személyes kabalaként. A művész a Nikét akarta modellként, de Montagu nem volt egyáltalán lenyűgözve a szobortól… Így hát a báró szeretője lett a model.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://inspireme.blog.hu/api/trackback/id/tr66949441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása