Művészet junkie

Művészet junkie

Gustav Klimt: A csók

2014. november 01. - Bartha Éva

Gustav Klimt Bécsben született, osztrák festőművész volt, a szecessziós stílus egyik legnagyobb képviselője. A szecesszió kedvenc irányzatom. Imádom a hangulatát, a színvilágát, a díszitéseket, a pazar ízvilágát.

Klimtnek az életéről annyit szeretnék megemlíteni, hogy miután édesapja és az egyik öccse meghalt, rávolt kényszerülve, hogy eltartsa megcsonkult családját. És ezt a terhet úgy kellett magán hordozza, hogy súlyos depresszióban szenvedett. Sokan elítélték őt, amiatt mert rengeteget nőzött. Különböző nőktől 14 gyermeke született, amiből csak hármat ismertek el az övének hivatalosan. Botrányos életet élt, de szakmailag túlteljesített. Már fiatalon hírnévnek örvendhetett, és a szecessziós mozgalomnak jelképes vezetője lett. Sok kiállítása volt, díjat nyert, és ez ritkaság. Hasonlóan Lautrechez, Klimt saját, önálló utakat keresett magának. És bátran csinálta ezt. Ritkaság volt, ha egy művész újításaival, már élete során ismeretségnek, és sikernek örvendhetett.

Számomra a legedvesebb alkotása A csók c. festménye:

the-kiss-19081.jpg

Talán ez a legismertebb képe. Érdekes, hogy minden képén a nők dominálnak, úgy ábrázolja őket mint a végzett asszonyaként. De ebben az esetben nem. Nekem úgy tűnik, mintha a nő a szerelmét ábrázolná. A kedvesét, aki iránt fokozott szexualitást érez. Akit a férfi, magához bilincsel egy aranyozott, virággal díszített ölelésben, és a nő teljesen átengedi magát neki. Sokan úgy vélik, hogy a képen saját magát, illetve élete szerelmét ábrázolja, Emilie Flöge-t. Érdekes, hogy a pár a szakadék szélén áll. Vajon miért? Talán azért, mert szerelmük mindig is elvolt ítélve, soha nem teljesedett ki. Lehet ez egy lehetséges válasz.

Rendkívüli ez a kép nekem amiatt is mert, gyönyörűek a részletek. Nagyon aprolékosan készítette el a festményt. A díszitések, az élénk színekben pompázó apró virágok, motívumok mozgosítják a képet. És ugye a kép a festő arany korszakára jellemző. Sok arany festéket, anyagot is használ, így az az érzése támad az embernek, hogy valósággal csillog a kép. Életre kel a kép.

Gustav Klimt nagyon botrányos életet élt. Egyrészt az életvitele miatt, másrészt a féktelen szexuális étvágya miatt is, amely 14 gyerek születéséhez vezetett. De mindezek mellett, Klimt egy hatalmas, elismert művész volt, aki a szecesszió lényegét reprezentálta.

A bejegyzés trackback címe:

https://inspireme.blog.hu/api/trackback/id/tr636855043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása